Excursia copiilor înainte de începerea unui nou an școlar

„Eu, oltean de la țară, trebuie să fiu educat!” 1 mai 2014 – 30 aprilie 2016

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România

Valoarea finanțării nerambursabile: 215.015,58 Euro

 O parte din activitățile recreative propuse în cadrul proiectului „Eu, oltean de la țară, trebuie să fiu educat!”, au urmărit promovarea valorilor și tradițiilor naționale. Cea mai bună modalitate prin care copiii pot înțelege importanța conservării tradițiilor naționale, este să îi cunoască pe meșterii care păstrează vie arta populară.
    Astfel, în perioada 6-11 Septembrie, 108 copii din comunele Goiești și Fărcaș din județul Dolj, însoțiți de reprezentanți ai școlilor partenere și ai Fundației Adina Stiftelsen, au „pornit la drum, cu bateriile încărcate”. Scopul excursiei de 2 zile a fost vizitarea localităților Ocnele-Mari, Stoenești, Râmnicu Vâlcea și Horezu, acestea fiind recunoscute internațional pentru frumusețea artizanatelor populare românești.
    În prima zi, copiii au vizitat salina de la Ocnele-Mari, au servit prânzul la un restaurant din Râmnicu Vâlcea, iar după masă au văzut cum se lucrează costumele populare românești la atelierul de țesătorie din Stoenești. Seara au petrecut-o distrându-se la locul de joacă al hotelului din Horezu unde au fost cazați peste noapte. Copiii au petrecut a doua zi a excursiei, învățând cum se creează obiectele de ceramică, la atelierele meșterilor din Horezu.
    Această experiență frumoasă a avut succesul scontat. Copiii s-au simțit foarte bine, au vorbit, s-au jucat dar au și învățat multe lucruri legate de metode și tehnici de prelucrare a obiectelor tradiționale românești. La fel de important este și faptul că, în această excursie, copiii au dobândit deprinderi privind comportamentul în societate, ca de exemplu: servirea mesei într-un restaurant, reguli elementare de igienă, folosirea dușului, împărțirea camerei cu altă persoană.
    Pentru marea majoritate dintre copiii participanți (aproximativ 70%), această excursie a fost prima din viată. De aceea, farmecul celor doua zile este descris cel mai bine de către copii: „Incredibil”, „Mirific” sau „Este magie”.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org si www.fondong.fdsc.ro.

DONEAZA SI TU!

DEVINO VOLUNTAR!