CINE SUNTEM

Fundația Adina Stiftelsen

Fundația Adina Stiftelsen este o organizație socială, apolitică și neguvernamentală înființată la Craiova în anul 2004, ca urmare a inițiativei organizației umanitare norvegiene Adina Stiftelsen.

Începând din anul 2007, fundația desfășoară doar programe educaționale ce au ca scop facilitarea accesului la educație, îmbunătățirea abilităților și dezvoltarea personalității copiilor și tinerilor proveniți din familii defavorizate din zonele rurale din județul Dolj.
Suntem singurul ONG dintre cele axate pe educație specializat exclusiv pe activități educaționale integrate nonformale, pentru copii și tineri – de la grădiniță până la încadrarea pe piața muncii –, prin dezvoltarea de abilități și aptitudini bazate pe vocație.
 

Am carte, am parte.

Expresia românească arată că șansele celor care au educație de a avea o viață bună sunt mai mari. Apoi, cei care au carte îi ajută și pe cei care încă nu au, pot deveni voluntari, contribuind la educația altor oameni vulnerabili, așa cum au fost și ei cândva, pentru că ei înțeleg cel mai bine cum e să fii vulnerabil și mai ales cum ajungi să nu mai fii. Fundația ADINA este motivată de compasiune, generozitate și grijă pentru ceilalți.

Oamenii, în afară de hrană, apă și adăpost, au nevoie de educație, o nevoie fundamentală în viață, un element esențial pentru siguranță. Noi nu ne diferențiem prin faptul că suntem „cei mai buni” sau „primii”, ci prin faptul că ne pasă cel mai mult, ne pasă cu adevărat.

Misiune

Formăm oameni, oferindu-le sprijin educațional într-o abordare holistică, în mod constant – programe educaționale integrate nonformale, bazate pe aptitudini și talente –, de la grădiniță până la încadrarea pe piața muncii, prin dezvoltarea de abilități și competențe.

Viziune

Toți copiii și tinerii aflați în situații vulnerabile să devină membri activi și independenți ai societății.

Valori

Responsabilitate: asumarea punerii pe primul plan a nevoilor individuale ale copiilor, tinerilor și femeilor vulnerabile Non-discriminare: fiecare suntem toți Profesionalism: avem expertiză și experiență notabile și beneficiem de transfer de know-how de la cei mai buni profesioniști în educație
Respect pentru diversitate și demnitatea umană

Nume și identitate vizuală

Logoul nostru reprezintă sensul și scopul existenței Fundației Adina: adultul care sprijină copilul aflat în nevoie. Omul căruia îi pasă de om și îl ajută pe termen lung. Exact ce facem noi, la fundație: suport educațional integrat în mod constant pentru copii/tineri vulnerabili si familiile acestora.

Ne cheamă Fundația Adina ca omagiu adus Adinei pentru implicarea, dăruirea și eforturile sale într-o multitudine de cazuri de copii pacienți HIV-SIDA din județul Dolj, dar ne-am gândit în același timp la toți oamenii din toată lumea care dau zilnic dovadă de implicare, efort și sacrificiu pentru semenii lor.

 

Astfel, numele propriu „Adina” a devenit, pentru noi, prin extensie, substantiv comun, „adină” însemnând exact om căruia îi pasă de oameni și face constant lucruri bune pentru oameni. În zilele noastre, numele este purtat preponderent de către femei, iar pentru fundația noastră s-a potrivit foarte bine pentru că acest nume ne reprezintă atât ca semnificație, cât și ca identificare cu o persoană extraordinară, pe care o cunoaștem și o admirăm. În același timp, Adina este numele unui mare războinic din neamul rubeniților, om care a dat dovadă de mult curaj, această căpetenie de seamă ajutându-l pe Regele David în luptă (Paralipomena I, capitolul 11, versetul 42). Numele ebraic se traduce prin om distins, plăcut, rafinat, plin de calități.

Hai alături de noi

Nu există nimic mai puternic decât inima unui voluntar

Parteneri

Povestea noastră

1754 de copii, tineri și femei au fost sau sunt încă sprijiniți de Fundația Adina Stiftelsen, iar pe 9 iunie 2022, am inaugurat Adina Home – o clădire nouă-nouță, special concepută și construită pentru a găzdui activitățile specifice tuturor programelor derulate de fundație.

Fundația Adina Stiftelsen desfășoară programe care au drept scop facilitarea accesului la educație, îmbunătățirea abilităților și dezvoltarea personalității copiilor și tinerilor proveniți din familii defavorizate care locuiesc în zonele rurale din județul Dolj. În același timp, Fundația a creat și dezvoltă programe pentru femeile aflate în situații de risc, pentru că noi nu privim doar cu ochii comunitățile în care ajungem, ci ne uităm și cu mintea, și cu inima. Pentru că pe noi ne interesează îmbunătățirea situațiilor de viață ale cât mai multor oameni.

Din anul 2007, ne axăm exclusiv pe programe educaționale pentru că membrii ei au înțeles că prevenirea fără educație nu prea există, asta pe de o parte, iar pe de altă parte, sărăcia unei zone poate fi ameliorată dacă nivelul de educație al cât mai multor oameni este ridicat.

137 de copii/tineri infectaţi HIV/SIDA sau care proveneau din familii cu dificultați socio-economice, au fost ajutați de către fundație în cadrul “Programului de sponsorizare”.

În paralel, fundația a luat sub aripa ei copiii de la Preventoriul Padea, împiedicând închiderea acelei unități de asistență medicală. „Programul Padea” a însemnat că fundația a ajutat 35 de copii care proveneau din familii cu membri infectați cu TBC.

Totul a pornit în Norvegia, la începutul anilor 2000. Într-un liceu în care deopotrivă tinerii și părinții lor erau implicați într-un proiect de voluntariat pentru sprijinirea copiilor afectați de HIV-SIDA. Tatăl uneia dintre eleve a vrut să facă mai mult pentru proiect, așa c-a venit în România, la Craiova, să-i și cunoască pe copiii bolnavi. Odată ajuns și înțelegând cât de mari sunt nevoile copiilor, el și-a propus să se implice pe termen lung cu alimente, medicamente, îmbrăcăminte, încălțăminte, așa că s-a întors în Norvegia și a căutat oameni care să-l ajute constant și consistent. A găsit, a revenit în România și s-a apucat de treabă.

Tot ce am construit în aria educațională (cele 7 Programe), din 2007 până azi, a fost și este conceput pentru a cuprinde mai multe categorii de vârstă și sociale, oameni pe care îi sprijinim de când sunt la grădiniță și până își pot lua viața în propriile mâini. Un element comun tuturor programelor este faptul că suntem atenți tot timpul la vocațiile acestor oameni. Un alt numitor comun este faptul că toți beneficiarii noștri fac parte din categorii vulnerabile.
Cele șapte programe – dezvoltate în colaborare cu partenerii norvegieni – pe care le-am construit structurat valorifică întreaga noastră experiență, pe care am dobândit-o în cadrul parteneriatelor din Norvegia, și transferul de know-how de la Fundația Adina Norvegia și, începând cu anul 2014, de la Stiftelsen Kirkens Bymisjon Bergen.

1. Program Educațional – din anul 2007
2. Adina Afterschool – din anul 2008
3. Adina Open Kindergarten – din anul 2014
4. Home Start – din anul 2014
5. Adina Home – din anul 2020
6. Adina V13 (pentru tineri) – din anul 2021
7. Adina EMPO (pentru femei) – din anul 2021