Începând cu a doua jumătate a lunii Mai 2015, a fost inițiat cel de-al doilea obiectiv al proiectului „Eu, oltean de la țară, trebuie să fiu educat!” și anume implementarea practică a conceptului New Start. Voluntarii români pregătiți de experții norvegieni au început să viziteze familiile selectate în prealabil de echipa proiectului. Conform metodelor de lucru, fiecare voluntar urma să viziteze 2 familii. Pe baza înțelegerii dintre voluntar și familie s-a stabilit un orar pe zile când vor fi vizitate familiile, urmărindu-se să fie respectat acest program. În fiecare săptămână cei 11 voluntari vizitează câte una dintre familiile desemnate.
Datorită implicării voluntarilor un număr destul de mare de familii au putut beneficia de noul program, 60 de copii din 21 de familii sunt implicați în activitățile specifice conceptului New Start.
În cadrul vizitelor, voluntarii inițiază mai multe activități educaționale și jocuri împreună cu copiii și părinții sau reprezentații legali ai acestora. Pentru a realiza aceste activități, voluntarii au primit mai multe materiale: culori, mingi, cărți de povești, cărți de colorat, puzzle, cărți tematice, enciclopedii.
Aceste “simple” întâlniri dintre voluntari și familii au generat o mulțime de schimbări pentru ambele părți implicate. La începutul proiectului, voluntarii au avut mai multe temeri legate de felul în care îi vor primi familiile și de așteptările acestora dar și legate de propriul comportament. Pe parcursul activităților, voluntarii și-au depășit temerile inițiale și acum se comportă în mod natural și asertiv cu familiile. Ei au declarat ca aceste activități le-au adus multe bucurii și se simt mai împliniți sufletește. Și familiile beneficiare au fost neîncrezătoare în privința voluntarilor, mulți credeau că aceste persoane vor veni sa îi critice sau să le impună anumite lucruri dar când au văzut cum se comportă voluntarii s-au deschis și mai mult în timpul vizitelor. Acum familiile așteaptă cu emoție și nerăbdare reîntoarcerea voluntarului.
S-au creat relații de prietenie, încredere și respect reciproc între fiecare voluntar și adulții din familie, iar copiii percep voluntarul ca pe un prieten bun al familiei, un partener redutabil de joacă așteptând cu nerăbdare ziua vizitei.
Mai mulți voluntari participă constant la activitățile Fundației Adina Stiftelsen iar munca acestora este apreciată și recunoscută în cadrul fundației.
Unul dintre voluntarii care implementează activitățile specifice conceptului New Start a vorbit despre experiența lui în cadrul unui interviu apărut în articolul „Se întâmplă în România” în publicația Dilema Veche.
Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org si www.fondong.fdsc.ro.