„Să clădim oameni”. Programele Fundației Adina schimbă comunități din Dolj

Să clădim oameni. Oameni care, pe baza unui sprijin educațional integrat, își pot dezvolta abilitățile și competențele începând de la grădiniță până la încadrarea pe piața muncii. Cu această misiune a pornit la drum în urmă cu 15 ani Fundația Adina, creând programe integrate, activități pentru copii, tineri și familii vulnerabile din zonele rurale ale județului Dolj.

Tineri și femei din grupuri vulnerabile, ajutați să își găsească propria cale

Astfel, strategia gândită acum 15 ani și aplicată de-a lungul timpului a dus la realizarea unor proiecte cu un puternic impact în comunitate, încheiate acum, în 2023, prin implementarea programelor V13 și Empo, prin care tineri și femei din grupuri vulnerabile au participat la activități diverse și la cursuri de advocacy, învățând astfel să ia atitudine, să aibă o voce și să se facă auziți. Ajutați să își găsească propria cale. Învățând, de fapt, că și ei contează. Că prin educație și informare se pot pregăti cu succes pentru cariera pe care fiecare vrea să o urmeze mai departe, fără a pierde oportunități.

Fundația Adina desfășoară doar programe educaționale ce au ca scop facilitarea accesului la educație, îmbunătățirea abilităților și dezvoltarea personalității copiilor și tinerilor proveniți din familii defavorizate din zonele rurale din județul Dolj.

Ecoul programelor în comunitate

Rezultatele au apărut în timp: reducerea abandonului școlar în școlile partenere, creșterea participării în sistemul de învățământ superior, creșterea implicării și eforturilor voluntarilor din mediul rural în proiectele noastre.

O parte a proiectului (V13) s-a adresat către 65 de tineri cu vârste între 13-24 ani din comunele Fărcaș, Goiești, Șimnicu de Sus din județul Dolj, implicându-i pe aceștia în activități care au vizat dezvoltarea atitudinilor și abilităților necesare ca elevi, colegi, angajați și membri activi în comunitate, inclusiv prin implementarea unui nou model care să combine suportul social cu activarea prin acțiuni concrete.

Cealaltă parte (Empo) a dus la creșterea participării active a cel puțin 41 de femei din comunele Fărcaș, Goiești, Șimnicu de Sus, din județul Dolj, în activități pentru dezvoltarea aptitudinilor și abilităților necesare ca părinți, angajați și membri activi în comunitate, prin implementarea unui nou model de reconciliere a vieții profesionale cu cea socială/familială. 

Impactul proiectului nu s-a limitat la beneficiari

Proiectul s-a încheiat cu un studiu prin care s-a identificat și conturat impactul pe care l-au avut activitățile desfășurate de către Fundația Adina Stiftelsen în cadrul proiectului. Studiul, care s-a desfășurat prin aplicarea unui chestionar pe un eșantion de 165 de respondenți, a arătat că impactul proiectului este unul pozitiv nu numai în rândul beneficiarilor, dar și în rândul persoanelor cu care aceștia interacționează în mod frecvent.

Proiectul  „De la elev la angajat, advocacy și servicii de instruire pentru tineri și femei la risc în județul Dolj” este derulat de Fundația Adina Stiftelsen în parteneriat cu Adina Stiftelsen Bergen și Stiftelsen Kirkens Bymisjon Bergen cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. Programul este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.