Pentru că fiecare om contează

Cum credeți că au început atelierele noastre tematice? Cu zâmbete, emoții și foarte multă deschidere, adică în cel mai firesc mod. Participanții, voluntarii și echipa s-au cunoscut, s-au împrietenit cât ai clipi și au petrecut astfel momente minunate împreună, punând început foarte bun unui drum care se-arată frumos și de mare folos.

Imaginea_1.jpg

Am dat așadar startul atelierelor tematice din cadrul proiectului „De la elev la angajat: Advocacy și servicii de instruire pentru tineri și femei aflate în situații de risc în județul Dolj”, destinate tinerilor (programul V13) și femeilor (programul EMPO). Zeci de tineri și femei au participat activ la ateliere de creație, dezvoltare profesională, sport sau dezvoltarea competențelor digitale de bază. S-au creat relații aproape instantaneu între participanți, echipă și voluntari, aceasta datorită deschiderii de care au dat dovadă cu toții. Și n-a fost numai deschidere, a fost și foarte multă implicare din partea tuturor participanților pentru că la aceste ateliere tematice au experimentat încontinuu și la un nivel înalt ceea ce le lipsește în interacțiunile sociale pe care le au în viața de zi cu zi. Este vorba despre nevoi fundamentale ale ființei umane, cum ar fi nevoia de atenție, manifestată prin a fi văzut, auzit, dar și ascultat, prin a fi apreciat pentru că ești om și ai astfel o valoare necondiționată. Reacțiile participanților ne arată că drumul pe care mergem este unul bun, iar abordarea este cea mai potrivită.

Imaginea_2.1.jpg

Suntem abia la început, însă pornim cu entuziasm și încredere că vom învăța împreună foarte multe și utile lucruri, experiențial, creând cu toții un grup coeziv și armonios: noi, echipa fundației, voluntarii noștri și, bineînțeles, participanții la proiect. Până acum ne-au fost alături voluntari din domenii diferite, cu specializări diferite, însă cu toții inspirați și ghidați de aceeași dorință de a schimba în bine viețile oamenilor, deci lumea. Ne bucurăm că ne sunt alături și le mulțumim cu toată inima pentru contribuția lor valoroasă.

Pentru că vrem ca atmosfera din Adina Home să fie una familiară, degajată, naturală, am ales ca primele ateliere să se concentreze pe relațiile interpersonale dintre voluntari și participanți. Și fiindcă toate atelierele noastre au o componentă puternic participativă, activitățile fiecărui atelier sunt decise de comun acord, de către toți actorii implicați. Alegând această modalitate de acțiune, le oferim participanților un profund sentiment de încredere, ne dorim să se simtă ascultați, înțeleși, prețuiți. Credem că aceasta este singura abordare prin care pot fi încurajați și sprijiniți să pornească pe drumul lor cel mai bun.

Imaginea_3.jpg

La atelierele dedicate femeilor (EMPO), acestea și-au împărtășit cu încredere și multă ușurință experiențele și dificultățile pe care le-au întâmpinat atât în viața personală, cât și în căutarea unui loc de muncă. Majoritatea au studii medii și s-au căsătorit devreme. Au fost nevoite să renunțe la visele lor, la aspirațiilor lor, întreaga lor energie și atenție dând-o exclusiv familiei: soților și copiilor. Curajoasa Carmen a ridicat mâna și a spus dintr-o suflare: „Eu, și la această vârstă, sunt pregătită pentru a începe un nou drum, chiar să merg și la facultate. Copilul meu m-a făcut să văd lucrurile altfel, iar sprijinul necondiționat al soțului meu mi-a dat încredere în mine că pot.”

Imaginea_4.jpg

La atelierele dedicate tinerilor (V13), aceștia au discutat liber despre dificultățile pe care le întâmpină, despre problemele cu care se confruntă fiecare dintre ei, dar și generația din care fac parte și despre capacitatea lor de a depăși aceste obstacole. Au vorbit și despre interesele lor, despre meserii/joburi de viitor, dar fiecare a spus și ce hobby-uri are. Toate acestea s-au întâmplat în timpul atelierelor de creație și de sport, într-o atmosferă plină de încredere și deschidere, una de care tinerii nu prea au ocazia să se bucure în viața cotidiană. Impresionantă și extrem de emoționantă a fost franchețea lui Valentin: „De când nu am mai auzit că fac și eu ceva bine! De obicei nu aud decât că nu sunt bun de nimic.”

Imaginea_5.jpg

Nu sunt parcă suficiente cuvinte pentru a le mulțumi voluntarilor care au făcut ca aceste ateliere să fie un extraordinar succes. Voluntarii noștri sunt cadre didactice, un membru consultativ al programului „Home Start”, precum și un fost participant al aceluiași program – o prezență neprețuită, un extraordinar exemplu de reușită. Aceștia s-au deschis în fața participanților, le-au împărtășit experiențele lor și le-au dat încredere, arătându-le că oamenilor le pasă de oameni. Mesajul transmis de voluntari și foarte bine primit de către tineri și femei deopotrivă a fost că toți ne oglindim unii în alții și este firesc să ne sprijinim unii pe alții, toți suntem oameni, așa că nu avem de ce să ne temem.

Imaginea_6.jpg

Proiectul este derulat de Fundația Adina Stiftelsen în parteneriat cu Adina Stiftelsen Bergen și Stiftelsen Kirkens Bymisjon Bergen, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.