NEW START – servicii consiliere părinți

„Eu, oltean de la țară, trebuie să fiu educat!” 1 mai 2014 – 30 aprilie 2016

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România

Valoarea finanțării nerambursabile: 215.015,58 Euro

Cele mai multe familii din satele românești se luptă cu numeroase dificultăți. Adesea, aceste probleme legate de lipsa banilor, a timpului liber sau grija zilei de mâine își pun amprenta asupra relației părinte-copil. Împovărați de grijile zilnice, părinții neglijează nevoile copiilor de afecțiune și comunicare, nevoi esențiale pentru buna dezvoltare a acestora.

Conceptul New Start, împrumutat de la partenerii norvegieni, unde este folosit cu succes, se bazează tocmai pe identificarea și rezolvarea acestor probleme. Unul din obiectivele propuse în cadrul proiectului „Eu, oltean de la țară, trebuie să fiu educat!” urmărește implementarea conceptului New Start în zonele rurale românești. Dar ce este acest concept și ce beneficii aduce comunității?

New Start completează serviciile sociale acordate de comunitate oferind părințiilor cunoștințe despre nevoile de dezvoltare ale copiilor cât și sfaturi practice legate de întâmpinarea și rezolvarea acestor nevoi. Conceptul promovează îndeplinirea corespunzătoare a îndatoririlor părintești și oferă sprijin, prietenie și ajutor practic non-financiar tuturor părinților beneficiari. 20 de familii cu cel puțin un copil de vârstă preșcolară și care se confruntă cu numeroase dificultăți vor fi beneficiarii proiectului. Timp de 6 luni, voluntari instruiți vor vizita familiile pentru 2 ore, odată pe săptămână.

Procesul de identificare, evaluare inițială și selecție a familiilor beneficiare a început deja în comuna Fărcaș. Cunoscând îndeaproape situația familiilor primăria, școala si dispensarul medical au fost cei care au propus familiile potential beneficiare.

În același timp a început și procesul de identificare a voluntarilor ce vor fi implicați în implementarea conceptului New Start. La întâlnirile de selecție organizate au participat membrii Asociației „VETERANMONT” și ai Asociației „PRO EFS” precum și studenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport și ai Facultății de Litere – secția Comunicare. De asemenea, părinți ai tinerilor voluntari și ai tinerilor care de-a lungul timpului au beneficiat de sprijinul fundației precum părinți ai copiilor înscriși în programul after-school desfășurat de către fundație în comuna Goiești, și-au arătat dorința de a se implica în acest proiect.

Recrutarea voluntarilor a fost promovată și prin intermediul canalelor media pentru a oferi posibilitatea cât mai multor persoane de a se implica în conceptul New Start. Astfel, un anunț a fost publicat în ziarul local cu cea mai mare acoperire în regiunea S-V Oltenia dar și pe pagina de Facebook a fundației.

Voluntarii vor fi aleși în urma unui interviu și pe baza criteriilor de selecție stabilite în metodologia de lucru specifică conceptului New Start.

Partenerii norvegieni Adina Stiftelsen și Stiftelsen Kirkens Bymisjon din Bergen vor asigura instruirea voluntarilor selecționați în perioada 22- 29 aprilie 2015 urmând ca implementarea practică a conceptului New Start să înceapă din luna Mai 2015.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org si www.fondong.fdsc.ro.

DONEAZA SI TU!

DEVINO VOLUNTAR!