Românii au început să serbeze ziua de Sf. Valentin recent, datorită promovării masive din media. Pentru o lungă perioadă de timp, ţara şi-a serbat propria sărbătoare a dragostei pe 24 februarie, sărbatoare numită Dragobete. Dragobete, fiul Dochiei, era o zeitate mitologică în România, similară lui Eros sau Cupidon. Era un barbat frumos căruia îi plăceau poveştile de dragoste. El obişnuia să-şi celebreze dragostea, o tradiţie care a fost preluată mai târziu de către tineretul românesc.

Tinerii de la ţară se întâlneau să sărbătorească aceasta zi şi să ducă tradiţia mai departe. Se spune de asemenea că în această zi păsările se logodesc, şi cum păsările sunt considerate a fi mesagerii Domnului în Romania, această zi are o semnificaţie aparte pentru oamenii de la noi.
Se spune în România, ca cei care participă la sărbătoarea Dragobetelui sunt feriţi de boli tot restul anului. Conform tradiţiei, în această zi tinerii obişnuiau să se îmbrace în haine de sărbătoare şi să se întâlnească în centrul satului sau în faţa bisericii. Dacă vremea era frumoasă cântau, căutau ghiocei sau alte flori de primăvară, spuneau poveşti şi jucau diferite jocuri. În prezent, ziua de Sf Valentin împrumută mult din tradiţiile din trecut.
În dimineaţa acestei zile, fetele necăsătorite iau zapadă pe care o aduc în casele lor. Când aceasta se topeşte ele prepară poţiuni de dragoste. Apa folosită la aceste poţiuni poate fi din zapadă, apă sfinţită de la biserică sau de la trandafiri. Această apă se numeşte “Aghiazma” şi oricine bea din ea se vindecă de orice fel de boală. După ce prepară această poţiune fecioarele trebuie să-o ţină pe o Biblie închisă pentru a primi putere divină. După câteva zile fecioarele beau poţiunea, şi dacă au noroc se căsătoresc în curând.
Există o superstiţie în România cum că acea persoană dintr-un cuplu care calcă pe piciorul celuilalt în aceasta zi, este cea care va avea cuvântul în casă.
Recent, românii au început să sărbătorească ziua de Sf Valentin pe 14 februarie, la fel ca majoritatea celorlalte ţări. Însa pentru romanii care-şi iubesc tradiţiile, care încearcă să le ţină vii şi să le transmită generaţiilor tinere, Dragobetele, această sărbătoarte arhaică, cu legendele şi superstiţiile sale, are încă o semnificaţie importantă.
Copiii incluşi în programele fundaţiei Adina Stiftelsen au realizat cadouri speciale pentru această zi.