Vacanţa de vară este cea mai dorită şi mult aşteptată vacanţă a vieţii de elev; ea reprezintă timpul petrecut cu prietenii, călătorind, jucându-te şi distrându-te. Cu toate acestea, unii copii nu au posibilitatea de a-şi petrece vacanţa în altă parte decât acasă din cauza problemelor financiare cu care se confruntă multe familii, mai ales în mediul rural.

Pe 14 – 15 iulie, copiii din cadrul Programului After School, din Goieşti, au mers într-o excursie care promitea a fi un succes chiar de la început. Aşa că ziua a început cu 30 de copii fericiţi, nerăbdători să petreacă două zile vizitând locuri noi şi interesante alături de prietenii lor.
După multe ore de mers cu autocarul, înconjuraţi de peisaje minunate, am ajuns în sfârşit la Castelul Bran (www.bran-castle.com). Castelul Bran este un important monument al ţării noastre. Este cunoscut peste tot în lume datorită frumuseţii şi împrejurimilor sale, precum şi legendei legate de Contele Dracula. Deşi acest castel este strâns legat de Vlad Ţepeş, dreptul voievod, se pare că acesta nu a locuit niciodată la castel. Copiilor le-a plăcut totul legat de castel, de la poveste până la arhitectură, obiecte şi peisaj.
Odată vizitat castelul am mers la o pensiune drăguţă pentru a ne petrece noaptea. Desigur, nu puteam alege una cu un nume nesemnificativ, aşa că am ales Coroana Reginei (www.coroanareginei.ro) un loc drăguţ în formă de coroană. Copiilor le-a plăcut locaţia dat fiind faptul că au avut multe modalităţi de a se distra, de la ponei pe care i-au putut călări, la teren de fotbal şi loc de joacă. Seara am făcut grătar, am jucat diferite jocuri, am petrecut timpul pe terasă admirând luna plină cum răsărea deasupera castelului „îngrozitor”. Lună plină şi Castelul lui Dracula … o adevărată imagine, nu-i aşa?
Oricum, noaptea a trecut şi noua zi ne-a adus un alt loc interesant de vizitat. Aşa că după micul dejun am plecat spre Sinaia unde am vizitat Castelul Peleş (www.peles.ro).
Castelul Peleş este unul dintre cele mai minunate castele ale noastre. A fost reşedinţa de vară a primului cuplu regal, Regele Carol I şi Regina Elisabeta şi unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa. Copiii au fost atât de impresionaţi de lumea din jurul lor, iar povestea detaliată a ghidului le-a îmbogăţit cunoştinţele legate de palat şi familia regală. Pasajele secrete, obiectele de lux, bibliotecile uriaşe şi locurile liniştite, armele din toată lumea şi operele de artă, atât de multe facilităţi moderne pentru acea perioadă, cum ar fi încîlzirea centrală, şi sistemul de iluminare, ne-au făcut pe toţi să ne punem aceeaşi întrebare: „Cum ar fi fost dacă am fi avut posibilitatea să trăim aici, măcar şi pentru o zi?”
Am vizitat, de asemenea, expoziţia temporară „Ferdinand I: Omul şi Regele”, în cadrul căreia am putut vedea mantia regală, copii ale coroanei regale şi buzduganului de la Încoronare, inelul de logodnă al Reginei, medalii, uniforme regale şi masca mortuară a lui Ferdinand.
Odată ce am lăsat în urmă castelul cu istoria, frumuseţea şi misterul său, ne-a îndreptat spre casă, deoarece nicăieri nu-i ca acasă!
În câteva cuvinte, aceasta a fost excursia: două zile în care am vizitat două castele cu două stiluri diferite, din două perioade diferite, dar cu un impact uriaş asupra copiilor şi o amintire de neuitat.