Copilul ne luminează permanent sufletul, ne da speranţe şi bucurii noi în viaţă, fiind cel mai generos exemplu pentru noi adulţii. La el supărările durează puţin, egoismul nici nu există iar bunătatea e la rang de mare putere. Copilul este mângâierea sufletului nostru, bucuria nemăsurată a existenţei pe pământ, speranţa ce nu moare niciodată, rostul nostru pe pământ şi dorinţa de a te trezi şi mâine din somn, căci ai pentru ce!

Anul acesta am sărbătorit ziua copilului într-un ton colorat oferind un bun venit verii şi un la mulţi ani pentru copiii din Programul Comunităţi Locale. Pentru o atmosferă cât mai feerică şi pentru a spori entuziasmul şi veselia micuţilor am realizat o mică „ploaie de baloane coloate” care a creat o mare surpriză, atât pentru noi cât şi pentru dascălii coordonatori ai copiilor, pentru că am realizat cu uimire, că bucuria copiilor nu venea din lovirea sau înălţarea firavelor mingiuţe, cât din spargerea acestora. Un asemenea moment a provocat o adevărată nebunie, toţi copiii ţipând şi râzând în hohote. Dar povestea baloanelor a avut loc abia la final, întrucât am început prin a servi cu micii candidaţi la umanitate o savuroasă masă de prânz Mc’Donals, un happy-meal care ascundea o jucărie surpriză, aceştia uitând la vedea acesteia de pofta de mâncare. Am putut observa cu uşurinţă puritatea, iubirea sinceră, inocenţa şi veselia din ochii lor.
La Fărcaş după savurarea happy-meal-urilor, am vizionat un desen animat, pe care l-au urmărit fără întrerupere, şi, cu toate ca a durat aproximativ o oră şi jumătate, la final micuţii doreau să-l revada. I-a impresionat istoria unui căluţ care a căzut pradă rautăţii oamenilor dar a reuşit prin lupă cinstită şi înverşunare să-şi recapete statutul şi liniştea sa şi a semenilor săi. Poate părea prea mult spus, dar a fost pentru ei „o mică lecţie de viaţă”, concludentă din care au înţeles că au nevoie de o conştiinţă liniştită în tot ceea ce vor face în viaţă, că este necesar să acţioneze şi să se comporte cinstit şi adecvat pentru a fi respectaţi de ceilalţi membri ai societăţii.
La Dioşti, spargerea baloanelor i-a bucurat cel mai mult pe copii. Au preferat să dansăm şi prin urmare a trebuit să le facem pe plac. Am ieşit în curtea din spatele şcolii, unde, pe ritmul unor melodii, copiii au dansat, au sărit, s-au întins pe iarbă şi mi-au povestit că este cel mai frumos 1 Iunie pe care l-au petrecut. I-am întrebat ce înseamnă pentru ei această zi şi au ezitat cu răspunsul sau au spus sec „ziua copilului” fără să detalieze. Mi-am dat seama nu se simţeau îndreptăţiţi ca în această zi să li se cânte la mulţi ani, să primească cadouri sau să fie răsfăţăti într-un anumit fel. Nici măcar nu-şi închipuiau asemenea lucruri şi nici nu cutezau să aspire la ele.
La Unirea au ales să se joace cu mingea, jocul numit „Raţele şi vânătorii”. Este cred preferatul lor, pentru că i-am văzut jucându-se în fiecare pauză la care am asistat. Aici „nebunia baloanelor” a avut loc la început chiar înainte de servirea mesei de prânz, în sala de clasă. Au fost fascinaţi la auzul veştii că mergem afară să ne jucăm. Jocul este mereu un mijloc de terapie care îi scoate din circuitul trist al vieţii şi îi transpune într-o lume de poveste în care nimic nu îi poate afecta şi în care totul este inocent.