În apropierea începerii noului an şcolar, copiilor din programul “Comunităţi Locale” din comunele Fărcaş, Unirea şi Dioşti le-au fost împărţite rechizite şcolare. Membrii fundaţiei Adina Stiftelsen le-au înmânat micuţilor caiete, blocuri de desen, acuarele, creioane, stilouri, truse de geometrie şi altele.
I-am găsit pe majoritatea acasă, multi dintre ei desculti, unii veniseră cu părinţii de la câmp unde ajutaseră cu ce putuseră. Ne-au poftit fiecare în locuinţă, scuzându-se într-un mod foarte drăguţ pentru deranjul din casă. Am zăbovit cu fiecare în parte şi am profitat de ocazie pentru a mai discuta cu părinţii.

Interacţiunea cu micuţii acasa, in mediul lor este diferită, conduita lor fiind într-o oarecare măsură alta fata de cea pe care o manifestau la şcoală. Erau dezinvolţi, dornici să ne arate locuinţa lor, animalele din curte dar şi să ne ofere puţin din puţinul lor.
Deşi aceste daruri anunţau oarecum începerea anului şcolar, copiii au fost foarte bucuroşi. Am fost surprinşi să vedem că majoritatea îşi doreau să se întoarcă la şcoală. I-am întrebat dacă au citit până acum sau şi-au rezolvat temele pentru vacanţă. Am primit răspunsuri variate de genul: „Daaa, am citit!”, „Mai este o lună din vacantă şi am timp să termin temele de vacanţă”, „Nu ne-a dat doamna teme de vacanţă” sau simplul „Nu, nu am citit încă nimic”.
Au fost foarte fericiţi pentru rechizitele primite, la fel şi părinţii care nu ştiau cum să-şi manifesteze recunoştinţa. Copiii s-au aratat nerăbdători să înceapă şcoală si pentru ca vor relua activităţile extrascolare. Cei mai mulţi dintre ei nu se pot bucura cu adevărat de vacanţă deoarece vacanţa înseamnă muncă în agricultură cu părinţii lor. Doar în timpul şcolii se pot ocupa cu adevărat de lucruri specifice vârstei şi se pot dedica jocurilor cu adevărat.
La fel de nerabdători suntem şi noi să-i revedem, ei sunt micile bucurii mari, motivele care ne dau speranţe să mergem mai departe.