An de an 1 Martie aduce speranţă, optimism încrederea în timpuri mai bune şi prosperitatea în tot ceea ce facem. Din lupta dintre ger şi razele de soare, întuneric şi lumină după bătălia finală a ultimelor zile de iarnă, iată că apar câştigătorii: primăvara, viaţa şi soarele. Acest triumf al renaşterii şi regenerării poate fi reprezentat doar de mărţişorul pe care îl dăm celor dragi în primele zile ale primăverii.

Mărţişorul este un obicei specific românesc, moştenit de la străbunii noştri, care nu regăseşte în tradiţia altor popoare. Numele popular al lunii Martie este Mărţişor- cuvânt de origine latină (martius).

Potrivit vechiului calendar roman, 1 martie era prima zi a anului în care se celebra “ Matronalia” . Aceasta era ziua în care era sărbătorit zeul Marte, protectorul câmpului şi animalelor, zeul care personifică renaşterea naturii.

Vechii traci au dat aceeaşi semnificaţie zeului Marsyas Silen, pe care îl considerau inventatorul fluierului; acesta fiind asociat cu pământul şi vegetaţia. Sărbătoarea primăverii, florilor şi a fertilităţii naturii era închinată acestuia.

Mărţişorul, simbolul primăverii, este confecţionat din fire roşii şi albe din cânepă şi lână (mai târziu din bumbac), care erau legate în formă de 8. Pe acest şnur oamenii agăţau monede din aur sau argint, precum şi lame, muguri sau flori. Combinaţia de roşu şi alb este tradiţională, fiind de asemenea prezentă la nunţi, la naşterea copiilor(botez), la hainele de înmormantare (în regiunea Olteniei); cele două culori simbolizând continuarea vieţii după moarte. Prima oaie care intra într-o turmă este decorată cu roşu şi alb, la fel şi primul plug ce merge să are.

In vechile regiuni româneşti, mamele obişnuiau să lege acest marţişor în jurul gâtului copilului, a încheieturii sau în jurul gleznei, acest obicei păstrându-se chiar şi astazi în unele sate.

Mărţisorul este purtat toată luna martie. Şnurul roşu şi alb nu este aruncat, ci se agaţă cu grija într-un copac în floare.

Pe baza lucrărilor cu mărţişoare realizate de copiii din comunele Goieşti, Fărcaş, Unirea şi Dioşti au fost organizate expoziţii de vânzări. Cu banii care s-au strâns au fost achiziţionate materiale şcolare. La Goieşti am realizat un concurs pentru „Cel mai frumos Mărţişor”. De asemenea toţi copiii au pregătit cadouri mici pentru mamele lor, oferite cu ocazia zilei de 8 Martie.

martisor 2010     martisoare