În Iunie, la sfârşitul anului şcolar, fundaţia a organizat excursii pentru copii care sunt înscrişi în Programul “Comunitaţi Locale”. Copiii de la Dioşti au mers în excursie pe 15 iunie, pe 16 a fost rândul copiilor din Unirea iar pe 17 a fost ultima excursie pentru copiii de la Fǎrcaş. Copiii au avut acelaşi program.

Am vizitat câteva obiective turistice din judeţul Gorj, judeţ care este vecin judeţului Dolj. Dimineaţa copiii au vizitat mânǎstirea Tismana care este cea mai veche mânǎstire din sud-estul României. A fost construitǎ în secolul al-XIV-lea şi de atunci i-au fost adǎugate mai multe clǎdiri şi o frumoasǎ fortǎreaţǎ.

local community program trip june 2010     local community program trip june 2010

În zilele nostre mânǎstirea Tismana este cea mai cunoscutǎ mânǎstire din regiunea Olteniei şi cea mai vizitatǎ. Copiii au intrat în bisericǎ sǎ vadǎ picturile, decoraţiunile şi au vizitat de asemenea muzeul mânǎstirii unde le-a fost prezentatǎ istoria aşezǎrii. Copiii au fost încântaţi pentru cǎ au avut posibilitatea sǎ cumpere iconiţe pentru familiile lor, sperând ca icoanele sǎ-i protejeze.

local community program trip june 2010 4    local community program trip june 2010 2

Prânzul a fost servit la o terasǎ frumoasǎ în parcul din Tg.Jiu. Au mâncat pizza. Pentru majoritatea dintre ei a fost prima datǎ când au mâncat acest fel de mâncare.

local community program trip june 2010 6    local community program trip june 2010

Dupa prânz am vizitat împreunǎ cu copii parcul. Aici se aflǎ unele din cele mai importante sculpturi ale artistului Constantin Brâncuşi.

local community program trip june 2010 5

În parc era de asemenea amenajat un loc de joacǎ pentru copii. Copiii au petrecut momente minunate conducând maşini electrice şi ciocnindu-se între ei. Nu au avut posibilitatea pânǎ atunci sǎ conducǎ maşini electrice de aceea a fost foarte frumos pentru ei.

De asemenea copiii s-au jucat la toboganul gonflabil si la trambulina. Chiar daca au obosit nu s-au oprit. Pe drumul de întoarcere acasǎ ei au adormit epuizaţi de noua experienţǎ.

Copiii au spus cǎ aceasta a fost una din cele mai frumoase zile din viaţa lor deoarece au avut posibilitatea sǎ vadǎ aşa multe lucruri şi sǎ se joace. Unii dintre ei au zis cǎ nu şi-ar fi dorit ca ziua sǎ se termine deoarece nu vroiau sǎ se întoarcǎ acasǎ.

Datoritǎ situaţiei financiare din familiile lor, aceşti copii nu ies prea des din satul în care locuiesc de aceea au fost foarte încântaţi cǎ au mers în excursie. A fost o bunǎ oportunitate pentru ei sǎ afle lucruri noi despre istoria şi arta României vǎzând câteva obiective turistice importante dar şi simţindu-se bine şi jucându-se într-un mediu organizat.